fbpx

Totul în viață vine la mine cu Ușurință, Bucurie și Glorie™!!!

Despre emoții

Ce știm despre emoții?

Mergem prin viață conduși de emoții și, dacă vrem să ne trăim viața la adevăratul nostru potențial, este necesar să facem în așa fel încât emoțiile să acționeze în favoarea noastră. Este exclus să fugim de ele; nu le putem nega și nici nu le putem comanda. Nu ne putem ascunde de ele.

Chiar și cele mai dureroase emoții funcționează pe termen scurt, ca o busolă care ne indică direcția spre ceea ce este necesar să ne asumăm pentru a trăi așa cum ne dorim.

Cine nu știe cum să utilizeze această busolă va fi mereu în bătaia furtunilor psihice.

Oamenii suferă având convingerea că emoțiile sunt de necontrolat. Afirmă de cele mai multe ori că aceste emoții apar ca o reacție la ceea ce fac sau spun alții și astfel încep să cedeze din puterea personală.

Nimic mai neadevărat.

Pentru că sursa tuturor emoțiilor suntem noi. Tu ești cel care creează emoțiile. 

Poți să te simți așa cum îți dorești în orice moment. Și totuși, dacă este atât de simplu, atunci cum de întâlnim atât de mulți oameni nefericiți, anxiosi și depresivi?

Răspunsul este la fel de simplu: nu-și permit să se simtă fericiți, iubiți sau plini de încredere, decât dacă le sunt satisfăcute anumite așteptări. 

Oare chiar ai nevoie de un motiv special să te simți bine?

Eu cred că nu. Poți hotărî chiar acum să te simți bine, măcar și pentru simplul fapt că trăiești sau pur și simplu pentru că așa vrei tu.

 

În general, emoțiile sunt abordate în trei moduri:

EVITAREA – majoritatea oamenilor evită situațiile care le-ar putea genera emoții; unii se forțează chiar să nu mai simtă niciun fel de emoție.

Cu alte cuvinte, dacă îți este teamă să fii respins, eviți orice situație în care ai putea fi respins.

De exemplu, refuzi să te implici în relații sentimentale sau să ceri o poziție superioară la locul de muncă. Acest mod de abordare te protejează pe termen scurt, însă te împiedică să ai o relație sau să avansezi în carieră.

Însă, emoțiile nu pot fi evitate la infinit. Cel mai eficient mod de abordare este să înveți să descoperi înțelesul ascuns, pozitiv, al acestor emoții negative.

 

NEGAREA – când negăm o emoție, mesajul pe care ni-l transmitem sună cam așa: “nu este chiar așa de rău”. Dacă ne-am opri aici, ar fi minunat! Însă, de cele mai multe ori, începe un dialog interior nociv.

Ne spunem că s-a profitat de noi, că am făcut tot ce-am putut și totuși nu a ieșit bine și că, de fapt, este îngrozitor ce ni se întâmplă. În acest mod, nu reușim să mutăm centrul atenției și continuăm să ne punem întrebări care ne destabilizează.

Atunci când trăiești o emoție negativă și încerci în același timp să te prefaci că ea nu există, îți creezi și mai multă suferință. Reține: dacă ignori mesajul pe care ți-l transmite o emoție, ea se intensifică și, până la final, ești nevoit să-i dai atenție.

 

COMPETIȚIA – de cele mai multe ori oamenii aleg să se lase cuprinși de emoțiile dureroase, refuzând să le înțeleagă. 

Altfel spus, în loc să învețe care este mesajul pozitiv, intensifică aceste emoții. Intră într-o competiție și se întrec în a spune cât de rău le este. 

Îți sună cunoscut dialogul: “susții că îți merge rău? Stai să-ți spun eu ce înseamnă să-ți meargă rău”. Încep să se “laude” că le este mai rău decât altora și cad în capcana autosabotajului. 

Acest gen de oameni își consumă energia vitală în “a le fi rău permanent”.

 

Modalitatea eficientă de a utiliza emoțiile este să înțelegem că toate sunt în slujba noastră. 

Este necesar să învățăm din emoții și să le folosim pentru a ne creea viața pe care ne-o dorim.

Vestea bună este că emoțiile care ni s-au părut negative la un moment dat, sunt de fapt un semnal de acțiune, un strigăt de genul “Fă ceva!”.

Mesajul acestui semnal de acțiune este unul singur și anume acela că ceea ce facem în momentul prezent nu funcționează, că motivul pentru care suferim acum este fie felul cum percepem lucrurile, fie măsurile pe care le luăm. 

Plecând de la faptul că percepțiile tale sunt controlate de lucrurile asupra cărora te concentrezi și de înțelesul pe care îl dai acestor lucruri, concluzia este că ceea ce faci nu îți aduce rezultatul dorit, deci este nevoie să modifici maniera de abordare.

Conștientizează:

Atunci când suferi, emoția pe care o simți este un semnal de acțiune care îți spune că este necesar să îți modifici modul în care comunici cu tine și cu ceilalți.

Stările de depresie și anxietate sunt alte semnale de acțiune care îți atrag atenția că se impune să-ți schimbi convingerea conform căreia așa-zisele “probleme” pe care le ai sunt permanente și de necontrolat.

Ca o concluzie, este important de reținut că toate emoțiile negative pe care le simțim la un moment dat sunt semnale menite să ne ajute să trecem la fapte, să ne schimbăm modul în care gândim și percepem evenimentele din viața noastră, să ne modificăm comportamentul și modul în care comunicăm cu noi înșine și cu cei din jur. 

Emoțiile negative trăite prin experimentarea durerii îți “șoptesc” că este necesar să schimbi ceea ce faci.

 

Cum poți transforma o emoție dureroasă astfel încât suferința să fie eliminată pe viitor?

  • Identifică ceea ce simți! 

Ți s-a întâmplat să ai o stare proastă și totuși să nu știi ce simți? Ai spus uneori că te simți atacat din toate părțile de emoții negative și că te simți copleșit?

Dacă da, atunci iată soluția: ia distanță, fii spectator, privește și întreabă-te “ce anume simt chiar acum”. S-ar putea să răspunzi scurt: “sunt furios”. Te rog să revii cu întrebări suplimentare: “chiar sunt furios sau este altceva?”

Când îți pui întrebări, tu începi să te îndoiești de emoție și astfel reduci nivelul intensității emoționale prin care treci în acel moment. 

Reușești astfel să treci peste situație mai rapid și mai simplu.

 

  • Recunoaște și acceptă emoțiile conștientizând că ele te ajută!

Renunță la percepția potrivit căreia emoțiile tale sunt greșite. Dacă gândești așa, îți distrugi comunicarea cu tine însuți și cu cei din jur.

Chiar dacă nu îți înțelegi emoțiile pentru o clipă, fi recunoscător că în ființa ta ceva îți transmite un semnal, cum că se cere o schimbare la nivelul faptelor sau al percepțiilor.

De foarte puține ori abordarea unei emoții ca fiind greșită o va face mai putin intensă. 

Îți reamintesc că orice lucru căruia i te opui are tendința să persiste și chiar să se accentueze.

 

  • Fii curios în legătură cu mesajul pe care ți-l transmite emoția!

Curiozitatea manifestată într-o stare emoțională negativă întrerupe stereotipul emoției.

Adică, pune-ți întrebări de genul: “oare nu cumva interpretez greșit situația?”, “ce anume îmi doresc să simt de fapt?”“ce am crezut când am simțit emoția negativă?”“ce sunt dispus să fac acum ca să-mi schimb starea?”“ce am de învățat din această situație?”

Deci, fii curios în legătură cu ceea ce simți.

 

  • Fii încrezător!

 Ai încredere că poți stăpâni imediat o emoție. Cel mai simplu mod pentru a controla o emoție este să-ți reamintești de o situație când ai mai simțit așa ceva, să realizezi că atunci te-ai descurcat cu ușurință, tratând cu succes o emoție similară. 

Un lucru este sigur: dacă în trecut te-ai descurcat cu acea emoție, te vei descurca și acum. 

Amintește-ți cum ai procedat, unde ai schimbat centrul atenției, ce întrebări ți-ai pus, cum ai perceput situația, etc. Uneori facem automat toate aceste lucruri, alteori este nevoie să ne concentrăm.

 

  • Fii bucuros și treci la fapte. 

După ce ai stăpânit emoția, bucură-te. Recunoaște-ți meritul și treci la fapte pentru a-ți demonstra că ai stăpânit emoția.

Fă schimbările indicate de aceasta, adică schimbă direcția.

Aplică acești pași simpli ori de câte ori simți o emoție negativă. Chiar dacă pare dificil la început, aplicat de câteva ori, va deveni un automatism și mintea va acționa imediat.

Conștientizează un lucru foarte important: momentul cel mai bun pentru a stăpâni emoțiile este acela în care începi să le simți, pentru că este mult mai dificil și cere mai mult timp să întrerupi un stereotip emoțional atunci când a atins punctul maxim. 

Ai încredere că, aplicând ceea ce ai citit mai sus, vei constata că ești capabil să rezolvi rapid aproape orice emoție negativă.

Te invit să rămâi lângă mine și asta pentru că am să-ți vorbesc în articolul următor despre stările emoționale negative, considerate semnale de alarmă, adică despre acele stări pe care cei mai multi oameni le ignoră și refuză să le înțeleagă mesajul.

 

Cu recunoștință îți mulțumesc,

Lavinia U.

 

P.S. Ca de obicei, te aștept să-mi scrii la rubrica de comentarii a site-ului sau la adresa de e-mail: contact@calatoriasufletuluimeu.ro, propriile tale experiențe legate de emoții. Dacă apreciezi că acest articol este util, distribuie-l și prietenilor tăi, pentru a-i ajuta să-și înțeleagă mai bine emoțiile. Pe Facebook mă găsești AICI.

Dă-ne un Share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

5 răspunsuri

  1. Multumesc cu recunostinta Lavinia…sfaturile tale par atat de simple dar in acelasi timp atat de profunde….articolul a venit exact cand aveam nevoie….probabil e raspunsul la intrebarea mea: Cum Pot schimba o stare negativa intruna pozitiva usor si in cel maí scurt timp?
    Ganduri bune!!!

  2. Mulțumim pentru sfaturi, îmi place foarte mult cum și ce scrii ma liniștește și în același timp ma face mai puternică. Îți mulțumesc ca ne ajuți sa înțelegem cat de mult contează sa fi sănătos dtpdv.îți doresc multă sănătate!

  3. Multumesc mult! Aveam atata nevoie de o ghidare corecta, deoarece dupa foarte mult timp am reusit sa rup un cerc vicios. Am vrut sa citesc despre vampirii energetici si am ajuns sa fac aceasta.minunata calatorie a sufletului! Multumesc

  4. Ma gandeam cum pot sa-mi schimb gandirea. Cred ca se intampla pas cu pas, firesc, mai ales cu ajutorul articolelor scrise de oameni minunati. Multumesc! Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

în aceeași notă

Postări Similare

Convingerile și abundența financiară

Convingerile și abundența financiară… merg mână în mână spre succes sau spre dezastru… Cu toții ne dorim abundență financiară. Cu toții vrem să trăim în

Cum să atragi banii în viața ta

“Banii, acest aspect atât de prozaic al vieții, despre care nimeni nu vorbește în saloane fără să-și ceară scuze, sunt în realitate la fel de

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare a ta.