Există mesaje positive în emoții negative?
Emoțiile negative induc stări neplăcute. În realitate, aceste stări sunt semnale de acțiune.
Ne transmit mesaje pozitive de genul: fă ceva, schimbă ceva la tine, direcția în care mergi este greșită.
Există câteva emoții pe care marea majoritate a oamenilor încearcă să le evite, de cele mai multe ori însă fără succes.
Dacă fiecare dintre noi am înțelege mesajele pozitive transmise de aceste emoții negative am putea să ne folosim de ele trecând imediat la fapte și am renunța să le mai negăm sau le opunem rezistență.
Principalele emoții negative care transmit mesaje pozitive:
DISCOMFORTUL
Este o stare emoțională nu foarte intensă, însă neplăcută, care se manifestă prin plictiseală, nerăbdare și o ușoară jenă, iar mesajul transmis este acela că ceva nu este în regulă: ori modul în care percepi lucrurile este eronat sau modul în care acționezi nu te duce la rezultatul dorit.
Ca să dizolvi emoțiile legate de disconfort este necesar, în primul rând, să știi ce vrei, ce anume îți dorești, ce te entuziasmează și-ți aduce bucurie. Apoi, aplică pașii din articolul “Despre emoții” , pentru a-ți schimba starea de spirit cu ajutorul întrebărilor, iar la final vei putea aborda situația respectivă dintr-un alt punct de vedere.
FRICA
Emoțiile care generează frică se manifestă pe o arie extinsă în ceea ce privește comportamentul: de la îngrijorare măruntă până la îngrijorare intensă, anxietate, sperietură și chiar groază.
Frica este o anticipare a faptului că ceva se va întâmpla în curând și trebuie să fim pregătiți. Nimic rău până aici. Cu siguranță este bine să fim pregătiți în orice situație și să ne putem adapta la orice schimbare. Partea nocivă a fricii este că unii oameni refuză să o recunoască, în timp ce alții sunt copleșiți de ea.
Ce-i de făcut? În primul rând, să accepți că frica există și apoi să renunți să te mai gândești la tot ce este mai rău, amplificând-o.
Analizează toate lucrurile de care te temi și vezi ce ai de făcut pentru a le face față.
Sunt situații în viață când, chiar dacă am făcut tot ce se putea face, totuși ne temem. În astfel de momente, apelează la antidotul fricii și anume, la încredere.
Amintește-ți că rareori în viață temerile noastre se și adeveresc. Hotărăște să ai încredere, conștientizând că ești pregătit pentru lucrurile de care te temi.
SUFERINȚA
Este o emoție care, în cele mai multe cazuri, domină relațiile personale. Suferința este generată de o pierdere. Mesajul ei este că o speranță nu a fost împlinită.
De obicei este asociată cu așteptările: așteptăm ceva și acel ceva nu vine, fie că este vorba de noi sau de cei din jur.
Soluția este să înțelegi realitatea: nu ai pierdut nimic.
În relațiile personale este util să înțelegi că oamenii despre care tu îți spui că încearcă să te rănească nici nu-și dau seama de cele mai multe ori de ceea ce simți tu. Apoi evaluează din nou situația: dacă judec prea aspru sau pripit, oare chiar am pierdut ceva?
Nu în ultimul rând, învață să comunici cu blândețe ceea ce simți. Cere explicații și clarifică situația cât mai repede. Procedând astfel, vei constata că suferința dispare în câteva clipe. Dacă suferința este lăsată să se amplifice apare mânia.
MÂNIA
Emoțiile mâniei sunt toate formele de iritare, furie, resentimente și nervozitate. Mesajul mâniei este acela că o regulă importantă, un standard de viață foarte important pentru noi a fost încălcat de altcineva sau chiar de noi înșine.
Mânia poate fi schimbată foarte ușor într-o stare pozitivă. Cum?
În primul rând acceptă că regulile tale sunt corecte pentru tine, însă ele pot fi incorecte pentru ceilalți.
Apoi se întâmplă adeseori ca persoana care îți încalcă regulile chiar să nu-și fi dat seama ce este important pentru tine (acest lucru poate fi adevărat și în cazul în care tu crezi cu tărie că și-a dat seama). În această situație este necesar să te întrebi: cum pot să comunic importanța valorilor și standardelor mele altor persoane astfel încât să mă înțeleagă și să nu mi le mai încalce pe viitor?
Când nu reușim să stăpânim mânia, în astfel de cazuri, apare frustrarea.
FRUSTRAREA
Emoția frustrării apare ori de câte ori simțim blocaje în viața noastră sau depunem eforturi și observăm că nu obținem rezultatul dorit.
Mesajul transmis de frustrare este că esti rigid în atingerea țelurilor și că modul în care acționezi este ineficient.
Atunci când apare frustrarea este necesar să înțelegi că altele sunt căile pe care vei ajunge la rezultatul dorit.
Începi să cauți, să citești, să întrebi oamenii care deja au obținut ceea ce vrei tu și bucură-te că ai ocazia să înveți lucruri noi care te vor ajuta și în situațiile viitoare.
DEZAMĂGIREA
Emoția dezamăgirii are la bază convingerea că ești abandonat, că ceva va lipsi din viața ta pentru totdeauna.
În general, orice lucru care ne face să ne simțim triști sau înfrânți, ca o consecință a faptului că am avut așteptări mult mai mari decât ce am obținut, ne face să ne simțim dezamăgiți.
Mesajul dezamăgirii este simplu: nivelul de așteptare la care te-ai raportat pentru o anumită dorință a fost prea mare. Soluția este una singură: schimbă-ți speranțele, adaptează-le situației și fă ceva imediat, un pas oricât de mic, în direcția dorită.
În viață, uneori apar etape “de așteptare”. Acceptă-le și, dacă constați că se prelungesc prea mult, schimbă ceva.
VINOVĂȚIA
Cred cu tărie că această emoție este evitată cel mai frecvent. Facem orice ca să nu simțim vinovăție, resentimente și regrete, pentru că acestea sunt dureroase.
Mesajul vinovăției este unic: îți spune că ți-ai încălcat unul dintre cele mai importante standarde de viață și te avertizează să iei măsuri imediat. De regulă, această emoție este declanșatorul schimbării comportamentului nostru.
Unii oameni înăbușesc această emoție sau, mai rău, o neagă. Rar funcționează, pentru că ea nu dispare de la sine, ba din contră, revine în forță prin diferite experiențe de viață. Alții merg în cealaltă extremă și se lasă copleșiți de emoția vinovăției, acceptând suferința și astfel ajung la o stare de neajutorare.
Cel mai frecvent, oamenii nu înțeleg că regretele față de ceea ce au făcut cândva îi fac să se simtă inferiori pentru tot restul vieții.
Ca soluție: recunoaște că ai încălcat un standard important pentru tine; amintește-ți situația și imaginează-ți cum te-ai comporta acum, astfel încât să corespundă standardelor tale de viață.
Asigură-te că acel comportament s-a dizolvat, apoi revizuiește-ți standardele și respectă-le, pentru că deși ne stabilim standarde de viață, unii dintre noi nu reușim să le respectăm poate în niciun domeniu.
Și astfel apare inferioritatea.
INFERIORITATEA
Această emoție apare din sentimentul lipsei de valoare atunci când nu facem ce am putea face.
Mesajul acestei emoții este acela că în momentul prezent ai nevoie de mai multă informație, de strategii, de instrumente mai bune și de mai multă încredere.
Evaluarea nerealistă a lucrurilor cărora le putem face față sau nu, generează emoția de inferioritate.
Soluția: întreabă-te!
- Chiar sunt inferior sau este necesar să schimb modul în care văd lucrurile?
- Cum pot să fac lucrurile mai bine și mai ușor?
- De la cine mă pot inspira?
- Ce mai am de învățat?
Dizolvă urgent această emoție distructivă pentru că, în cazul celor care o hrănesc cu gânduri și cuvinte, apare convingerea conform căreia, pentru ei, problemele sunt permanente și pe toate planurile.
Conștientizează:
În orice om există un talent unic!
În orice om există capacitatea de a excela în ceva! Și, uneori ceea ce judeci la tine ca fiind „defect” poate fi cel mai de preț și creativ dar pe care îl ai!
EPUIZAREA
Simțim epuizare ori de câte ori ajungem să credem că nu putem face față la câte ni se întâmplă sau că nu putem ține ritmul și atunci când intesitatea senzațiilor este maximă.
Dacă lași tristețea, depresia, neajutorarea să pună stăpânire pe tine, ajungi să te simți copleșit, epuizat.
În același mod, starea de epuizare apare când vrei să rezolvi multe lucruri în același timp și să schimbi totul peste noapte.
Mesajul acestei stări este acela că devine necesar să-ți redefinești ce este cel mai important pentru tine în acest moment.
Soluția:
Fă o listă cu toate lucrurile importante pentru tine și pune-le în ordinea priorităților.
Începe prin a aborda primul lucru din listă, care este și cel mai important, și ia măsuri până stăpânești situația. Sentimentul că ai realizat ceva, că stăpânești acum o situație din viața ta, îți dă încredere și devii entuziasmat. Simți că există soluții și că acestea îți sunt la îndemână.
La nivel subconștient, faptul că le scrii pe hârtie te face să simți că deții controlul asupra a ceea ce se întâmplă, iar la nivel psihic acest sentiment te ajută foarte mult. Deci, obișnuiește-te să scrii!
SINGURĂTATEA
Este emoția de care ne temem cel mai mult. Ea își face simțită prezența atunci când ne considerăm izolați, neacceptați, excluși. Sunt sigură că toți ne-am simțit singuri cel puțin o dată în viață.
Mesajul singurătății este simplu: intră în contact cu oamenii. Există peste tot oameni gata să comunice.
Soluția:
Să înțelegi că îți este la îndemână să stabilești legături cu oamenii, oriunde și oricând.
Definește tipul de legătură care ți se potrivește și îți aduce bucurii. Acționează, fă un pas înspre relațiile pe care ți le dorești și cu siguranță vei avea succes.
Acum sunt convinsă că ai înțeles cum aceste emoții neplăcute îți oferă mesaje pozitive și te îndeamnă la o schimbare a percepțiilor false și distructive sau a modurilor necorespunzătoare în ceea ce privește comunicarea sau căile de acțiune.
Acestea sunt principalele „semințe” emoționale negative care stau în solul tuturor stărilor neplăcute cu care ne confruntăm.
Alege să plantezi în mintea ta semințe pozitive și îngrijește-te ca cele negative să dispară.
Care sunt semințele emoțiilor pozitive benefice puterii personale? Te aștept să citești în articolul viitor.
Mulțumesc cu recunoștință pentru DARUL CARE EȘTI!
Lavinia U.
P.S. Aștept impresiile tale legate de acest articol la adresa de e-mail: contact@calatoriasufletuluimeu.ro sau pe site la rubrica de comentarii. În acest mod putem învăța împreună lecțiile de viață pentru o evoluție ușoară. Distribuie acest articol și prietenilor tăi, poate îi ajută să înțeleagă mai bine mesajele stărilor pe care le trăiesc și le resping fără să-și dea seama.
8 răspunsuri
Mulțumim pentru articol!…Foarte interesant …In fiecare dintre noi există aceste sentimente negative. .., important este să începem să conștientizăm existența lor și să ne punem pe treabă! ….❤❤❤
Multumesc Daniela. Asa este: “important este să începem să conștientizăm existența lor și să ne punem pe treabă!”. Cu recunostinta, Lavinia.
Buna ziua, Lavinia! Apropos de emotii negative: cum facem sa nu ne mai enervam pe copilasii nostrii. Cum facem sa ne calmam atunci cand prostii, caci oricat de intelegatoare sunt eu, am momente cand ma infurii pe copil ca face cate o prostie. Da-mi un sfat, cum sa fac sa-mi transform nervii in calm si ai explica exact cum stau lucrurile. Multumesc!
P.S. Ti-am mai cerut sfaturi pana acum si cele primite mi-au fost de mare ajutor.
Draga Alina, in primul rand analizeaza-te ca nu cumva tu sa descarci pe copil o nemultumire a ta.”Nervii” apar din alt motiv, putin probabil pentru faptul ca cel mic face o prostie. Vezi ce te nemultumeste legat de tine si schimba interpretarea pe care o dai evenimentelor din viata ta. Traducerea acestui comprtament este de genul: “nu aveam chef si de asta acum.”
Si daca totusi chiar te enerveaza comportamentul copilului, vezi sa nu functionezi pe control si programe de genul ” faci cum vreau eu, pentru ca eu stiu mai bine sau faci ce vreau eu”. Copiii nu fac prostii… ei asa invata experimentand. Parintele este necesar sa fie observator si nu conducator al actiunii… si asta ca sa nu se raneasca cel mic. Sunt multe de discutat pe acest subiect si nu mi-ai spus nici varsta celui mic. Iti multumesc si ai mai multa deschidere pentru experientele copilului tau. Cu recunostinta iti multumesc.
Draga Lavinia te rog mult sa-mi spui cum ma pot proteja de atacurile energetice negative pe care trebuie sa le infrunt zilnic la lucru din partea sefei,si daca se poate crea un scut protector pentru aura mea care sa ma tina la distanta de aceste probleme.Multumesc mult pentru tot ceea ce faci .Esti o femeie frumoasa si inteligenta.Binecuvantez ziua in care te-am descoperit pe internet.Sa ai parte de toata fericirea si binele din lume.Multumesc anticipat si astept raspunsul tau.
Multumesc, draga lumina venita pe pamant, pentru articolul foarte amplu dezbatut. Cred ca ma regasesc in multe emotii negative, dar imi doresc in fiecare zi sa depasesc aceste stari si sa iubesc pe toata lumea neconditionat ! Mai greu este chiar sa ma iubesc pe mine, pentru ca totdeauna in tot ce am facut am vrut sa ajut si sa fac bine celorlalti ! Va multumesc din suflet si va doresc tot binele din lume ,santeti un om minunat !!!
Multumesc mult..incredibil cat adevar e in tot ceia ce zici…am de invatat.mult…de multe ori ma regasesc in ceea ce ai scris..dar asta e ….incet..incet..ne autoperfectionam…cu multa stima si respect…Complimenti..
Foarte interesante si utile informatii pe care ni le redai.In legatura cu emotiile care genereaza frica,cum poti sa scapi de frica fata de boli?Poti se ne dai un sfat?
Multumesc