Să dăm valore timpului nostru pentru că…
“Ziua de azi e bunul nostru cel mai de preț.” – Dominique Loreau
În vremurile pe care le trăim, cel mai adesea uităm să dăm valoare timpului nostru. Uităm să ne facem timp pentru noi. Oare ne trăim viața sau viața ne “trăieste” pe noi?
În fiecare dimineață, aproape obsesiv și descurajator, ne trezim și realizăm că avem prea multe pe cap. Suntem obosiți, stresați și lipsiți de energie. În continuu ne spunem: nu am timp! Cum ar fi viața noastră dacă ne-am spune de fiecare dată, când începem o nouă zi, azi am timp pentru tot…
Cauza oboselii, a lipsei de entuziasm, a rutinei cotidiene este adesea abundența de lucruri care ne golesc, ne uzează și ne obligă să ne găsim mai multă energie, încercând tot felul de remedii care, nu după mult timp se dovedesc a fi epuizante.
Starea de nemulțumire ne vine dintr-o supraîncărcare, dintr-un exces.
Cum l-am creat? Simplu: ne este greu să ne definim ce este esențial pentru noi, ce ne este suficient pentru a fi noi înșine.
Și de ce nu reușim acest lucru? Pentru că nu știm cu adevărat cine suntem, ce ne place, ce avem nevoie și de ce ne putem lipsi. Și de ce nu ne cunoaștem pe noi înșine? Pentru că… nu avem timp.
Ce ne mănâncă timpul? Goana dupa acumulări, multitudinea de opțiuni, dorințe din ce în ce mai greu de controlat și, de ce nu, fuga de propriul eu. Oamenii care sunt tot timpul ocupați, refuzându-și dreptul de a “ nu face nimic” uneori, sunt oameni care fug de ei însiși. Nu le e bine doar cu ei, nu și-au găsit propriul drum și au nevoie să se afunde în cât mai multe treburi. Apoi îi auzi întrebându-se: când au trecut anii?
La polul opus sunt oameni care susțin că au prea mult timp liber și se plictisesc. În mod normal, nu ar trebui să ne plicitisim “stând cu gândurile noastre”, savurând clipa prezentă, trâind în “aici și acum”.
Să fim responsabili, profitând de clipa de acum, pentru că e unică și nu se mai întoarce!
Să dăm valoare timpului nostru, mulțumind în fiecare diminieață, zilei care începe și fiind conștienți că de noi depinde ce facem cu ea, iar seara, la culcare, să-i mulțumim din nou!
Luați o pauză! Alegeți să petreceți o zi întreagă acasă, citind, gătind, ascultând muzică, aprizând bețișoare parfumate, savurând un pahar de vin bun…
Încetiniți ritmul și astfel nu veți mai fi prinși în rutină. Veți avea mai multă energie și veți trăi mai intens fiecare clipă. Trăiți clipa prezentă și nu veți mai simți oboseală.
Obișnuiți-vă să fiți preocupați de ceea ce faceți în momentul prezent și nu de ceea ce aveți de făcut mai târziu.
Evitați să mai aduceți trecutul în prezent sau să mai proiectați prezentul în viitor. Trăiți în “aici și acum” fără grabă. Clipa de acum e clădită pe experiența clipei trecute și generează suflu clipei viitoare. Pentru a da un plus de savoare și bucurie “clipei de acum”, apelați la ritualuri.
MONTAIGNE spunea că “o viață trăită pe deplin în momentul prezent este îmbogățită și hrănită de ritualuri”. Ritualurile sunt cele care ne ajută să facem față mai ușor sarcinilor cotidiene, având o atitudine relaxată.
O ceașcă de cafea dimineața, câteva clipe petrecute în pauză de masă privind pe fereastră (cerul, soarele, ploaia, etc.), o plimbare de 20 de minute pe jos (în drum spre casă, după serviciu), o ieșire cu prietenii sâmbătă (la film, teatru, etc.), un week-end pe lună petrecut în natură…
Alcătuiți-vă ritualuri și schimbați viteza. Încetiniți ritmul și timpul vă va fi prieten.
Bunicii noștri aveau timp. Știau să trăiască “clipa de acum” și, deși nu aveau atâta informație câtă avem noi astăzi, știau cu claritate cine sunt, ce au de facut și cum să trăiască. Aveau ritualuri simple, însă bine definite pentru tot ce făceau și acest lucru îi făcea să fie plini de energie tot timpul.
Nu aveau stări de depresie și nu-i auzeai să spună că se plictisesc. Bunicii noștri aveau puține opțiuni din care să aleaga, fie că era vorba de mâncare, îmbrăcăminte, etc. Și erau sănătoși, liniștiți și știau să se bucure de viață.
Să ne amintim din fotografiile lor: cât de elegantă era bunica, cât de sobru era bunicul… Aveau puține haine, însă de o foarte bună calitate. Cât despre bani, chiar dacă erau puțini, știau cum să le dea valoare.
Astăzi avem mai mulți bani, mai multe oportunități și, totuși, ne este foarte greu să alegem, ne este dificil să luăm decizii, să ne organizăm existența. Și asta ne “mănâncă timp”!
Și când nu mai știm ce să alegem, începem să acumulăm. Acumulările, de orice natură ar fi ele, necesită timp pentru a fi întreținute. Luăm din timpul nostru și-l dăm lucrurilor pe care le posedăm.
Și cum ieșim din acest vârtej?
Începând să trăim natural, în siguranță și confort, fără să ne luam griji în plus. Cheltuind banii cu stil și folosind cu gust tot ceea ce deținem.
Alcătuindu-ne ritualuri pentru cele mai banale sarcini existențiale și făcând din micile plăceri, obiceiuri sacre, care să ne readucă pofta de viața, zâmbetul pe buze și liniștea în suflet.
Simplificându-ne existența, și astfel vom avea mai mult timp pentru noi.
Tu dai valoare timpului tău? Ce ritualuri ai pentru activitățile și plăcerile tale?
Mulțumesc cu recunoștință infinită, Lavinia U.
P.S. Dacă acest articol te-a făcut să conștientizezi că adevărata bogăție o reprezintă timpul tău, te felicit! Distribuie-l și prietenilor tăi sau celor care folosesc prea des expresia “nu am timp”.
9 răspunsuri
Excepțional! Mulțumesc pentru răspunsul tău din acest text.
Cu drag, Adela.
Cat adevăr…!!! Mulțumesc mult pentru acest text!
Multumesc din suflet, Adela. Ma bucur ca esti de acord cu mine!
That’s a shrewd answer to a tricky qutosien
Okay, so we all agree — there have been no tax cuts under Obama, since tax cuts are pretoecsivp. There’s been a small (0.5%) tax rebate, but that’s not a tax cut.The mainstream are flat-out lying. What a shock!
Bir kaçını bende seyretmiÅŸtim gerçekten çok süperdi. Bu arada Soprano’cum bayağıdır görüşemedik seninle. Åžu haberi okudumda yarışmaya bizdemi katılsak ne yapsak
Noi ne risipim în diverse activitati fara valoare iar daca stam intr-o zi degeaba sau ne odihnim singuri ne invinovatim ca fiind lenesi sau delasatori . Ar trebui sa invatam sa luam pauza,sa ne bucurăm de prezenta celor dragi. E greu sa reduci motorul si sa tragi pe dreapta. Multumesc Lavinia pentru timpul acordat noua!!
Da, dau valoare timpului meu. Chiar daca fac multe lucruri intr-o zi, imi incep mereu ziua programandu-mi-o mental. Imi spun ce vreau sa experimentez in acea zi: bucurie, pace, sanatate, liniste, etc. Am renuntat la Tv si radio de o vreme incoace. Imi fac zilnic timp pentru citit. Acum citesc “Universul holografic”. Chiar daca am o zi in care sunt obosita fizic, lectura ma pune pe picioare. Mai am destul de lucrat la starea de prezenta, la vindecarea mea totala, dar am o viata inainte. La aproape 50 de ani, ma simt mai tanara ca niciodata, ma simt bine in pielea mea. Fac toate astea cu riscul de a ma considera ceilalti ca facand parte dintr-o secta(asa mi s-a spus). Par anormala, dar abia acum am inceput sa ma iubesc pe mine. Simt doar ca privesc viata dintr-o alta directie, atata tot. Nu sunt nici mai sus , nici mai jos. Va doresc toturor sa va gasiti calea! Multumesc, Lavinia, pentru tot ce scrii!