fbpx

Totul în viață vine la mine cu Ușurință, Bucurie și Glorie™!!!

Cum putem schimba o convingere

”Convingerea care devine adevăr pentru mine este aceea care îmi permite să-mi folosesc la maximum puterea și să-mi pun în practică virtuțile.”- André Gide

Cel mai adesea suntem tentați să credem că ceea ce se întâmplă în jurul nostru deține controlul asupra vieții noastre și că mediul în care am crescut ne-a format așa cum suntem. Acest mod de gândire este eronat. 

Nu evenimentele din viața noastră ne modelează, ci convingerile sau altfel spus ceea ce credem și simțim în legătură cu aceste evenimente. 

Înțelesul pe care îl dăm, modul în care interpretăm aceste evenimente, ne modelează așa cum suntem în momentul prezent și așa cum vom fi mâine.

Convingerile sunt principala cauză pentru care unii ajung să trăiasca viața pe care și-o doresc, în timp ce alții trăiesc o viață într-o disperare tăcută.

Ori de câte ori se întâmplă ceva în viața ta, creierul își pune două întrebări:

  • Oare asta va însemna plăcere sau suferință?
  • Ce am de făcut pentru a obține plăcerea sau pentru a evita suferința?

 

Acest proces are loc pentru că tot ceea ce facem, eu și tu, facem din nevoia de a evita suferința sau din dorința de a simți plăcerea. 

De fapt, convingerea este un sentiment de certitudine în legătură cu ceva, o generalizare exprimată cu este/sunt. 

Problema este că odată acceptate, convingerile devin ordine absolute pentru sistemul nervos și au puterea să valorifice sau să distrugă oportunitățile prezente și viitoare.

Ca să înțelegem o convingere, avem nevoie să pornim de la baza ei. Această bază este o idee, însă nu toate ideile pe care le avem sunt convingeri. Ideile care se transformă în convingeri au puncte de reper sau, altfel spus, piloni de susținere. Dacă ideea nu are puncte de reper, ea nu poate fi convingere, fie că vorbim despre o idee pozitivă sau negativă.

De exemplu: să luăm ideea că ”sunt norocos”. Cum știi că ești norocos? Răspunzând la această întrebare, găsești  punctele de reper:

  • Am reușit tot ceea ce mi-am propus;
  • Toți îmi spun că sunt norocos;
  • Trăiesc viața pe care am visat-o;
  • Fac ce-mi place și mă consider “răsfățat de Divinitate”.

 

Aceste experiente dau certitudini asupra ideii și incepi să crezi. Ideea devine certitudine și se transformă în convingere. 

Acest proces simplu transformă întotdeauna o simplă idee într-o convingere și asta pentru că, prin repetare și printr-o intensitate emoțională mare, sistemul nervos percepe acel ca fiind real, chiar dacă nu s-a petrecut în realitate.

Dacă ai o idee în legătură cu ceea ce îți dorești, găsește puncte de reper, adică acei piloni de susținere și astfel ideea va deveni o convingere pozitivă.

Însă, din păcate, mulți dintre noi avem idei “negative” și găsim cu ușurință piloni de sprijin pentru a le trasforma în covingeri negative.

 

Cum poti să-ți schimbi convingerile?

Ca terapet ThetaHealing îți spun că tehnica Theta conține Lucrul asupra convingerilor, care este un instrument foarte simplu, iar schimbarea are loc rapid.

Totuși, dacă posibilitățile tale de a ajunge într-o ședință de terapie Theta Healing sunt limitate, am să-ți prezint o metodă care să te ajute să-ți transformi singur ideile în convingeri pozitive.

Pentru acest lucru este necesar să dai dovadă de conștientizare profundă și să aloci timp pentru a munci cu tine. Și, nu în ultimul rând, pix și hârtie.

Pasul 1. 

Pe o foaie de hârtie, scrie toate convingerile pe care le ai, atât cele care te ajută, cat și cele care te blochează.

Notează tot: convingeri generale, convingeri personale, tot ce formulezi cu <este/sunt/dacă fac… obțin, dacă am acest loc de muncă… pot să, dacă am atâția bani… pot să, etc.>.

Apoi alcătuiește două liste separate cu: 

  • a) convingeri care mă ajută;
  • b) convingeri care mă blochează.

Cum faci diferența? Prin ceea ce simți! 

Dacă simți entuziasm, bucurie, încredere – treci pe lista a), iar dacă simți discomfort, frică, dezamăgire – treci pe lista b).

Pasul 2. 

Schimbă convingerea negativă și întărește-o pe cea pozitivă. Cum? Urmând fiecare etapă de mai jos:

1. Asociază convingerii negative ideea de suferință maximă. Fii sincer cu tine și amintește-ți cât ai suferit în viață din cauza acestei convingeri.

De ce astfel? Pentru că numai dacă asociezi unui anumit lucru ideea de suferință, te vei schimba în raport cu acel lucru. 

Îți reamintesc ceea ce am scris la începutul acestui articol: tot ceea ce facem, eu și tu, facem din nevoia de a evita suferința sau din dorința de a simți plăcerea.

2. Crează-ți îndoieli. Întreabă-te în legătură cu această convingere: și dacă mă înșel? Și dacă se poate? Și dacă funcționează? ș.a.m.d. 

Reținecând pui ceva sub semnul întrebării destul de mult timp, până la urmă începi să te îndoiești. Procedând astfel, tu de fapt slăbești punctele de reper, pe unele chiar le distrugi și astfel convingerea “nu mai stă în picioare”.

3. Transformă convingerea negativă într-una pozitivă.

Scrie pe foaie și caută puncte de reper solide la care să asociezi emoții pozitive puternice. Aceste puncte de reper, care funcționează ca niște piloni de susținere, trebuie să-ți dea un sentiment de certitudine absolută în legătură cu convingerea nou creată.

Și, nu în ultimul rând, atunci când crezi în convingerea ta, în acel ceva care te face să simți emoții pozitive în corp, nu mai pui la îndoială sub nicio formă acel ceva.

Reține: de fiecare dată când pui sincer la îndoială o convingere, nu mai ești sigur de ea. Dizolvi puțin câte puțin acei piloni și sentimentul de certitudine începe să dispară.

Acest mod de abordare este benefic doar în cazul convingerilor care te sabotează.

Ca exemplu, te rog să-ți amintești când ți-ai pus la îndoială capacitatea de a face ceva în legătură cu ce-ți doreai.

Cu siguranță te-ai întrebat: și dacă nu-mi reușește? Și dacă mă fac de râs? Și dacă pierd bani? Și dacă…? Probabil ai renunțat.

Îți reamintescaceste întrebări sunt bune doar în cazul schimbării convingerilor negative, a celor care au la bază informații pe care le-ai primit din mediul înconjurător și a celor pe care le-ai acceptat orbește.

Pasul 3. 

Ca o concluzie, treci la fapte. Crează-ți convingeri pozitive și întărește-le pe cele deja existente. Întreabă-te constant: ce am de câștigat dacă fac acest lucru și ce am de pierdut dacă nu îl fac.

Pune-ți întrebări care să-ți creeze o intensitate emoțională pozitivă astfel încât să te determine să treci la fapte.

  • Ai încredere că poți.
  • Alege convingerile care te motivează.
  • Crează-ți convingeri care să te călăuzească spre destinul tău.
  • Tu meriți acest efort.

Am să închei cu un citat superb, demn de luat în seamă de noi toți:

”Societatea poate proroci, însă numai Eu îmi pot hotărî destinul” – Marva Collins

 

Mulțumesc cu recunoștință,

Lavinia U.

P.S. Aștept cu drag să-mi scrii rezultatele pe care le-ai obținut aplicând această metodă, dând Reply la acest articol sau la adresa de e-mail: contact@calatoriasufletuluimeu.ro Dacă mai cunoști persoane care vor să-și schimbe viața în mai bine, alegând să-și schimbe fundația gândirii negative, mai exact convingerile negative, te rog ajută-i, distribuindu-le acest articol. Pe Facebook mă gasești AICI.

 

Dă-ne un Share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

în aceeași notă

Postări Similare

Convingerile și abundența financiară

Convingerile și abundența financiară… merg mână în mână spre succes sau spre dezastru… Cu toții ne dorim abundență financiară. Cu toții vrem să trăim în

Cum să atragi banii în viața ta

“Banii, acest aspect atât de prozaic al vieții, despre care nimeni nu vorbește în saloane fără să-și ceară scuze, sunt în realitate la fel de

Folosim cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare a ta.